BibTex RIS Cite

Beton Teknolojisi İçin Yeni Atık Malzemeler Üzerine Bir İnceleme

Year 2012, Volume: 8 Issue: 1, 36 - 43, 22.06.2016

Abstract

Endüstriyel ya da endüstriyel olmayan, atık ya da atıl malzemelerin depolanması ya da uzaklaştırılması Türkiye ve Dünyada geleceğin en büyük problemlerinden biri olarak görülmektedir. Bu problemin en mantıksal çözümlerinden biri atıl ya da atık malzemelerin yeniden kullanılabilirliğinin sağlanabilmesidir. Atıkların geri kazanımı konusunda inşaat alanında çok ciddi ve kayda değer çalışmalar yapılmaktadır. Bir zamanların atık malzemesi durumunda olan silis dumanı ve uçucu kül gibi malzemelerin beton özelliklerinde iyileştirme göstermiş olması, bu alana olan ilginin daha da artmasına neden olmuştur. Bu gelişmeler betonun özelliklerini iyileştirdiği gibi atıkların geri kazanılması ve bunlara bağlı sanayi kolları oluşturması açısından da önemlidir. Bu çalışmada yapı malzemesi olarak kullanılan betona; kimi zaman agrega olarak kimi zaman da bağlayıcı olarak katılan klasik malzemelerin dışında, endüstriyel veya endüstriyel olmayan diğer atık malzemelerin katılıp katılamayacağının literatürden araştırılması ve optimum oranları hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Betona katılabilen klasik atıkların dışında; plastikler, arıtma çamuru, poliüretan köpük, boya atıkları, atık döküm kumu ve araba lastiği gibi daha yeni malzemeler bu çalışma kapsamında değerlendirilmiş ve sonuçlarının beton kalitesini ne derece etkilediği incelenmiştir. Sonuç olarak incelenen malzemeler, beton içerisinde yerini aldığı malzeme ile kıyaslandığında; ya aynı performansı sergilediği yada daha üstün performans sergilediği görülmüştür.

A Review On New Waste Materials For Concrete Technology

Year 2012, Volume: 8 Issue: 1, 36 - 43, 22.06.2016

Abstract

Depositing waste or disposal materials, whether industrial or not, is seen as the biggest problem both Turkey and the World in the future in terms of the way to eliminate or to get rid of. One of the most logical solution of this problem is to recycle of disposal and waste materials. Many of remarkable and significant research have been done in civil engineering branch about recycling of waste materials. For instance; fly ash and silica fume were waste materials as an industrial activity once upon a time, but later they were realized that they improve the mechanical properties of concrete. Thus this development of material science attracted more care then normal. This scientific development is important on behalf of improving mechanical properties of concrete, recycling wastes and amplification different industrial field. The main purpose of this research is to search for which material is useful for concrete except classical materials that used either aggregate or binder from literature and is to determine the optimum amount of material, whether industrial or not. Generally it is known that some of the materials like silica fume, fly ash, rice husk and slug as binder and building waste and ceramic waste as aggregate is added to concrete. Waste of plastics, tyre, sewage sludge, foam, paint and foundry sand are scrutinized and evaluated on behalf of the mechanical properties of concrete in this article.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA27CF49JF
Journal Section Articles
Authors

Tahir Gönen This is me

Onur Onat This is me

Selim Cemalgil This is me

Berivan Yılmazer This is me

Yusuf Tahir Altuncu

Publication Date June 22, 2016
Published in Issue Year 2012 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Gönen, T., Onat, O., Cemalgil, S., Yılmazer, B., et al. (2016). Beton Teknolojisi İçin Yeni Atık Malzemeler Üzerine Bir İnceleme. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(1), 36-43.
AMA Gönen T, Onat O, Cemalgil S, Yılmazer B, Altuncu YT. Beton Teknolojisi İçin Yeni Atık Malzemeler Üzerine Bir İnceleme. yted. June 2016;8(1):36-43.
Chicago Gönen, Tahir, Onur Onat, Selim Cemalgil, Berivan Yılmazer, and Yusuf Tahir Altuncu. “Beton Teknolojisi İçin Yeni Atık Malzemeler Üzerine Bir İnceleme”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 8, no. 1 (June 2016): 36-43.
EndNote Gönen T, Onat O, Cemalgil S, Yılmazer B, Altuncu YT (June 1, 2016) Beton Teknolojisi İçin Yeni Atık Malzemeler Üzerine Bir İnceleme. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 8 1 36–43.
IEEE T. Gönen, O. Onat, S. Cemalgil, B. Yılmazer, and Y. T. Altuncu, “Beton Teknolojisi İçin Yeni Atık Malzemeler Üzerine Bir İnceleme”, yted, vol. 8, no. 1, pp. 36–43, 2016.
ISNAD Gönen, Tahir et al. “Beton Teknolojisi İçin Yeni Atık Malzemeler Üzerine Bir İnceleme”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 8/1 (June 2016), 36-43.
JAMA Gönen T, Onat O, Cemalgil S, Yılmazer B, Altuncu YT. Beton Teknolojisi İçin Yeni Atık Malzemeler Üzerine Bir İnceleme. yted. 2016;8:36–43.
MLA Gönen, Tahir et al. “Beton Teknolojisi İçin Yeni Atık Malzemeler Üzerine Bir İnceleme”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, vol. 8, no. 1, 2016, pp. 36-43.
Vancouver Gönen T, Onat O, Cemalgil S, Yılmazer B, Altuncu YT. Beton Teknolojisi İçin Yeni Atık Malzemeler Üzerine Bir İnceleme. yted. 2016;8(1):36-43.